София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хотел "Маринела"- окончателно запечатан

Новото затваряне е разпоредено от ВАС

5 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Хотел "Маринела", собственост на обявените за издирване със заповед на "Интерпол" Ветко и Маринела Арабадживи, заради повдигнатите им обвинения за ръководене на престъпна група за укриване на данъци и пране на пари, е окончателно запечатан.
 
Решението за новото затваряне на сградата се случва, след като магистратите от Върховният административен съд отхвърлиха приетото от по-долна инстанция разпореждане, с което беше отказано предварително изпълнение на запечатването от НАП.
 
На практика това е третото запечатване на хотела. И двата предишни пъти данъчните затвориха хотела с мотива, че оттам системно са укривали доходи. 
 
В началото на октомври, след спирането на работата в него по разпореждане на НАП, съдът отмени затварянето, но ден по-късно последва второ запечатване. Тогава  Апелативният съд посочи, че като се допусне предварително изпълнение, не могат да се предотвратят трудно поправими вреди, тъй като то не обезпечава събирането на вземанията за укрити приходи.
 
Съдебният състав на ВАС обаче счита, че законосъобразно е допуснато предварителното изпълнение (бел. ред. - запечатване на хотела) в защита на държавен интерес, а именно в интерес на фиска, свързан със заплащането на данъци върху действително реализираните приходи от продажби.