София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Христина Христова: Исканията за 300 лева минимална пенсия са популизъм

Бившата социална министърка смята, че има ненужни формалности при изплащане на помощи бедствия

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Трябва да се опростят формалностите при получаване на еднократната помощ при бедствия. Това коментира бившата министърка на труда и социалната политика Христина Христова в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“. Тя добави, че за бедстващите в Хитрино вече са отделени много пари, проблемът е как ще бъдат изразходвани и как ще се контролира харченето.

Според бившата социална министърка би било добре в община Хитрино да се сформира комитет от местни хора, които да следят за какво се дават парите.

Христина Христова коментира и предложенията за минимална пенсия от 300 лева и ги определи като популистки. Според нея, ако се правят усилия за увеличаване на пенсиите, те трябва да са за всички пенсии, а не само за минималната.

Тя посочи, че над 1 милион и 200 хиляди пенсионери в България получават пенсии под 300 лева, което е под линията на бедност за 2016 година, определена от правителството.

Бившата социална министърка подчерта, че ако бъде увеличена само минималната пенсия, а останалите – не, това ще бъде несправедливо към хората, които са правили по-големи осигурителни вноски.

Българската държава е длъжна да гарантира социален минимум на всеки човек, каза още Христина Христова и посочи, че минималният гарантиран доход е 65 лева и не се е променял от десетина години.