София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Христо Иванов: От демократичната общност в момента не става чеп за зеле

"В следващия парламент някой трябва може да задава въпроси на главния прокурор“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В следващия парламент някой трябва да има гръбнака и физиономията да задава въпроси на главния прокурор, за да не се превърне отчетността, която ЕК изисква, в имитация, заяви председателят на "Да, България!" Христо Иванов в предаването "Панорама" на БНТ.

Лидерът на "Да, България!" напомни, че следващият парламент ще избере следващия Висш съдебен съвет, а членовете на парламентарната квота се избират с 2/3 мнозинство.

"ВСС е органът, от който зависи политиката по изчистване на гнилите ябълки от съдебната система и вкарване на отговорност, и ако ние в следващия ВСС допуснем отново да се презареди мнозинството на г-н Цацаров и г-н Пеевски, каквото имаме сега, следващите пет години няма да има страх от закона и няма да има справедливост".

Говоренето за корупция скоро ще се превърне в действие, увери той.

Проблемът на България е, че няма страх от закона, а страхът от закона зависи от прокурора, заяви Иванов.

"Докато ние нямаме прокуратура, която наистина има смелостта, знае как и е отговорна пред обществото да го направи, да удари големите риби, ние няма да се избавим от корупцията. Корупцията наистина прояжда нашето общество и се отразява на живота на всеки един от нас", отбеляза Христо Иванов.

Председателят на "Да, България" коментира, че с лидера на "Нова Република" Радан Кънев има "много висока степен на разбирателство".

"От самото началото на създаването на "Да, България" ние заявихме намерението си да изградим в следващия парламент силна антикорупционна коалиция или блок. Никога не сме имали разлика с Радан Кънев в това отношение. Трябва да си свършим политическата работа. Въпросът не е да влезем, въпросът е да работим с избирателите", заяви Христо Иванов.

"Да, България" се създаде като инструмент за политическо представителство на хора, които досега не са се припознавали в цялата драма на дясното. "Да, България" се създава като политически инструмент за хора, които досега не са се припознавали в тази жълтопаветна самонарекла се демократична общност, която сега драматично обявява, че не става сама за чеп за зеле".

Той подчерта, че демократичната общност трябва да стане много по-голяма, "за да имаме стабилна демокрация и стабилно развитие по европейски образец".
Председателят на "Да, България" заяви, че движението е било спънато в намеренията си да се яви самостоятелно на избори.