София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Христо Иванов: Ще се явим на изборите, за да нанесем първия удар по олигархията

“Да, България” внесе документите за регистрацията си в Софийски градски съд

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Близо 3000 подписа в 12 папки с документи за регистрация внесоха днес следобед в Софийски градски съд председателят на “Да, България” Христо Иванов и членовете на новоизбрания Изпълнителен съвет.

Декларациите са събрани в безпрецедентно кратък срок - в рамките на 10 работни дни от формирането на инициативен комитет - до учредяването на ”Да, България” на 7 януари. В рамките на месец се очаква съдът да разгледа документите и да насрочи открито заседание, след което в срок от две седмици да постанови своето решение.

“Уверени сме, че документите ни са изрядни, защото зад тяхната подготовка стои огромен доброволчески труд, включително на екип от опитни юристи, които помагаха с огромно желание. Така че вярваме, че българският съд ще свърши работата си в разумен срок и всичко ще бъде наред", каза Иванов преди подаването на документите.

Междувременно екипът на “Да, България” продължава да работи по създаване на политики за управление и включване на все повече съмишленици към движението. Христо Иванов благодари още веднъж на всички, които са пожелали да се включат в създаването на партията като членове, доброволци, дарители и съмишленици.

Само за три седмици дарителската кампания на “Да, България” събра 115 181 лева, а броят на дарителите вече е 997, като между тях има български граждани от цялата страна и чужбина. В същото време разходите на движението остават ниски поради доброволния труд по учредяването и предоставените от поддръжници безплатно техника и офиси в София. Като част от политиката си за прозрачност, партията публикува всяка седмица финансовите си отчети.

“Все още не е ясна датата за изборите, но ние ще се явим със сигурност и ще нанесем първия удар по българската олигархия. Готови сме за всеки вариант - и по мажоритарна, и по пропорционална избирателна система, защото всеки един от хората до мен вече се е доказал в своята сфера и е спечелил доверието на много други”, завърши Иванов.