София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Христо Проданов: Здравеопазването не е бизнес

БСП иска болниците да не са търговски дружества

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Може да има сблъсъци на конгреса на БСП, но се надявам те да са за политики, а не между личности. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ депутатът от партията Христо Проданов.

Проданов коментира, че с представянето на алтернативния си бюджет БСП е предизвикала управляващите да оповестят по-рано прогнозите си за следващата година.

Алтернативният бюджет ще бъде приет окончателно на конгреса на партията, който ще се проведе тази събота и неделя.

Според Проданов бюджетът на управляващите предлага повишаване на парите в различни сектори, но не предлагат реформи и увеличението ще потъне. Този половин милиард, който правителството дава повече за здравеопазване например, ще отиде в мафията, смята депутатът.

Някои хора ще станат още по-богати, а здравопазването няма да се подобри, допълни той.

Той посочи, че задълженията на болниците в момента са 510 милиона лева и БСП предлага тези пари да бъдат заложени в бюджета.

Депутатът каза, че болниците не трябва да са търговски дружества и трябва да започнат на чисто, като се промени принципът, по който те работят.

За БСП здравеопазването и образованието не са бизнес, а конституционно задължение на държавата, каза Христо Проданов.