София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хъб „Балкан“ ще гарантира енергийната ни сигурност?

Зам.-министър Станков откри енергийна конференция

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

„Запазването на стратегическата роля на България на газовата карта на Европа е приоритет за правителството. В тази връзка разглеждаме всяка възможност за интегриране на газовите проекти към хъб „Балкан“, благодарение на които ще имаме не само свободен и конкурентен газов пазар, но и гарантиране на енергийната сигурност в страната и региона“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на откриването на международната конференция „Енергийна сигурност в Югоизточна Европа и национална сигурност“, организирана от Българския енергиен и минен форум. Събитието е част от календара на първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Станков поясни, че проектът за газов разпределителен център на територията на страната ни е получил още веднъж уверение за подкрепа от Европейската комисия по време на състоялото се тази седмица представяне на междинните резултати от предпроектното проучване. Концепцията за изграждане на хъб „Балкан“ е в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, на Европейския енергиен съюз и на Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC).

Завършването на газовите връзки е задължително за функционирането на единния енергиен пазар. Успоредно с изграждането им, страната ни работи и върху модела за регионалния електроенергиен пазар. Това е ясен знак за ангажимент с приоритета за приложение на законодателството "Чиста енергия за всички европейци" и интегриране на електроенергийните пазари, в контекста на инициативата за сближаване на Западните Балкани.

В заключение заместник-министър Станков заяви, че енергетиката е секторът, оказващ най-силно въздействие върху икономиката на всяка една държава. И сигурността в отрасъла е въпрос на консенсус между всички институции и заинтересовани страни.