София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ХЪРВАТИЯ ЛЕГАЛИЗИРА МАРИХУАНАТА ЗА МЕДИЦИНСКИ НУЖДИ

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ У НАС ЗАБОКСУВА

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева


От днес в Хърватия може да се използват всякакви медикаменти, съдържащи тетрахидроканабинол за медицински цели. Министерството на здравеопазването разреши използването на индийски коноп при болните от множествена склероза, ракови образования, епилепсия и СПИН. Медикаментите могат да бъдат закупени от аптеки срещу рецепта, издадена от общо практикуващите лекари и от специалистите в неврологията, онкологията, химиотерапията, инфекциозните и детските заболявания.

Все още се водят спорове по въпроса с легализацията на медицинската марихуана в България. Преди месец здравният министър Петър Москов заяви, че медицинската марихуана може да бъде разрешена в страната само след точна преценка и осигуряване на качествен контрол над процеса. Предложението за легализация дойде от независимия депутат Велизар Енчев.
Според Москов е нужен ясен анализ за международната практика, вредите и ползите от употребата й, който беше започнат малко след предложението. Резултатите от тестовете трябваше да излязат към края на септември, но все още не са ясни.
В страната ни наказанието за употребата на марихуана за медицински цели е затвор. Като причина за легалното й използване се смята ефектът й при неврологични и онкологични заболявания. Опозицията пък твърди, че са възможни евентуални злоупотреби с рецептите от страна на пациентите, както и опасност от пристрастяване към растението.