София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

И кметовете на протест: Искат повече пари

Плашат с национален протест на 10 ноември

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Над 200 представители на Националното сдружение на кметове на кметства излязоха днес на мълчалив протест в Калофер заради това, че вече месеци наред няма никаква реакция от страна на държавата относно техните искания – да имат самостоятелни бюджети и да се върне възможността за пряк избор на кметове в населени места с над 100 жители.

Кметът на Калофер Румен Стоянов каза пред Нова телевизия, че е необходим закон, с който кметът на общината да бъде длъжен да изпълнява бюджета на всяко населено място, който е гласуван от общинския съвет. Той се оплака, че като кмет няма допирни точки до средставата и до начина, по който се разпределят, както и че не се отпуска достатъчно финансиране за ремонт на улици и паметници.

За липса на пари в кметствата се оплака и кметът на село Осетеново, община Павел Баня.

Кметовете са недоволни от факта, че за всяка нужда на кметството са длъжни да пишат докладни в голямата община. В кметствата не разполагат с пари дори за „кофа боя, дори за пирони“.

В началото на март тази година Националното сдружение на кметове на кметства се срещна с Цветан Цветанов и представители на ГЕРБ и представи своите предложения как да се гарантира финансов ресурс на кметствата. На срещата с Цветанов е договорено да бъде създадена работна група с участието на изпълнителна и законодателна власт, с Националното сдружение, за да може да се търси формата при гласуване на бюджетите за гарантиран праг, който да бъде на разположение на кметствата.

Председателят на сдружението Румен Стоянов посочи, че днес изтича крайният срок, в който държавата е трябвало да предприеме действия по поставените въпроси. Управниците на малките населени места искат равнопоставеност с кметовете от по-големите градове и ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще излязат на национален протест в София на 10 ноември.