София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И Лавров замесен в подялбата на Македония

Руското външно министерство опроверга

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Продължава скандалът с идеята за подялба на Македония между България и Косово, лансирана преди дни от американския конгресмен Дейна Рорабашър. В интервю за албанска телевизия Рорабашър заяви, че Македония е измислена държава, създаването ѝ преди 30 години е било грешка и тя няма да оцелее, затова трябва да се раздели между съседните ѝ страни.

В понеделник македонската редакция на „Дойче веле“ публикува текст, в който се твърди, че идеята е на руския външен министър Сергей Лавров.

Министерството на външните работи на Русия опроверга публикацията и заяви, че Лавров никога не е правил подобни изявления, а публикацията е провокативна и измислена.

„Лавров не само, че никога не е правил подобни заявления – дори напротив – решително осъжда подобни подхвърляния“, пише в официално заявление, публикувано на сайта на руското външнополитическо ведомство.

„Грубата намеса на бившата администрация на САЩ и ЕС във вътрешните дела на македонската държава, използването на деструктивните методи на „цветните революции“, опитите да се наложат схеми при формирането на властта, вървящи в разрез с мнението на гражданите, изказано на преминалите на 11 декември 2016 г. парламентарни избори, не предизвикват у споменатото издание никаква реакция“, пише още в съобщението на министерството.