София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът сезира Конституционния съд

По-рано същото направи главният прокурор

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След като главният прокурор Сотир Цацаров оповести, че е сезирал Конституционния съд, заради спорни текстове в Закона за частната охранителна дейност, примерът му последва и президентът Радев.
 
Държавният глава вижда проблем в същите текстове, предизвикали тревогата и на Цацаров, а именно тези, регламентиращи  охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност, които Радев и екипа му считат, че противоречат на Конституцията.
 
В мотивите си президентът посочва още, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт. „Държавата  няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, изтъква Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.
 
Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично Министерския съвет и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава.
 
 
Между аргументите на президента за сезирането на Конституционния съд са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии, както и ограничаването на конституционната защита, която получават гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица, поставяйки охраната на урбанизираните територии във формата на частната охранителна дейност.