София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И Словакия отхвърли Пакта за миграция на ООН

Над 600 мигранти бяха спасени край бреговете на Испания

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Депутатите от словашкия парламент гласуваха в четвъртък срещу присъединяването на републиката към Глобалното споразумение на ООН за миграцията, съобщи РИА Новости.

В резолюцията, приета на парламентарното заседание, депутатите заявиха, че разпоредбите на споразумението не съответстват на сегашната ситуация в Словакия в областта на сигурността и миграцията и подчертаха суверенитета на републиката по отношение на миграционната политика.

"Никой миграционен документ не може да ограничи Словакия в суверенното й право да реши кой може да бъде считан за легален и кой може да бъде считан за нелегален мигрант и на кой от тях може да му бъде позволено да остане на нейна територия", се казва в парламентарния декрет.

Парламентът нареди на правителството на републиката да отхвърли споразумението на ООН. По-рано тази седмица премиерът Петер Пелегрини вече потвърди отрицателното си отношение към него. "Като председател на правителството отхвърлям текста на споразумението за миграция и отхвърлям, че той действа в Словакия", каза премиерът.

На 12 ноември и България отхвърли Пакта за миграция на ООН. Правителството и парламентарните партии решиха страната ни да не подписва споразумението, след като срещу него се заформи остра съпротива. Първоначалните опасения бяха повдигнати от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който обяви в послание пред медиите: "Над Европа надвисва нова опасност - Глобалният пакт за миграция на ООН." Топката бе поета от лидера на БСП Корнелия Нинова, която пък използва тази тема, за да отклони вниманието от лидерските проблеми в левицата. И така правителството от ГЕРБ се отказва - този път дори без да опита да води битка, от втори принципен международен документ.

Междувременно испанските служби съобщиха, че са спасили 630 мигранти, открити в лодки край бреговете на Испания. В сряда са намерени общо 12 лодки, в които е имало 564 души. Телата на трима са открити в морето. Друга лодка с 66 мигранти на борда, е намерена тази сутрин до бреговете на малкия вулканичен остров Алборн.

От началото на годината почти 52 хил. имигранти са достигнали бреговете на Испания, според Международната организация по миграция. В същото време 2119 души загинаха, опитвайки се да избягат от Африка в Европа, като 675 от тях са пътували за Испания.