София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът „Борисов 3“ отново оцеля

Третият вот на недоверие към правителството не мина в парламента

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Третият вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ не мина в парламента. „За“ оставката на правителството гласуваха 99 депутати, „против“ бяха 133 народни представители, нямаше въздържали се.

Вотът беше внесен от БСП срещу провала на управляващите в областта на здравеопазването, а дебати по него бяха проведени в петък.

Предишните два вота срещу управляващите  бяха на тема „Сигурност“ и „Корупция“, но и те не успяха да минат.

Началото на днешното пленарно заседание, обаче отново бе съпътствано от скандали. Депутатите се скараха заради вицепремиера Валери Симеонов.  Докато той публично се извиняваше на обидените от думите му за „кресливи жени” с „уж болни деца”, част от опозицията поиска да бъде привикан в Народното събрание и да даде обяснение, докато други директно се обявиха за оставката му.

„БСП за България” внесе предложението за изслушването, но то беше подкрепено от само 92 депутати при 122 „против” и 14 въздържали се. Даже ДПС не гласуваха „за” с коментара, че ще напуснат залата, ако в нея бъде допуснат „един циник”. Мустафа Карадайъ от ДПС прочете декларация на партията, с която искат оставката на Валери Симеонов и заяви, че ако този вицепремиер не си отиде от властта, ДПС ще предприеме последващи политически действия, за да върне демокрацията и да спаси България.

"Такива като него нямат място не във властта, а изобщо в политиката. Цинизмът на управляващите не може да компенсира незнанието и недоумението. За да не счупят вратната конструкция, ГЕРБ подлагат на риск държавата. Всъщност това е хаос, липса на справедливост. В последно време се налага и липсата на човечност. Има стабилност само на скандалите и гафовете", заяви той. "Този вицепремиер трябва да си отиде. Той е воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, но и на цялата страна. Вече освен, че сме най-бедната, сме и най-нехуманната страна. В други страни, след подобни прояви си тръгва не само министър, но и премиер", каза Карадайъ.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък защити от парламентарната трибуна Валери Симеонов, като подчерта, че вицепремиерът се е извинил, извинение към всички засегнати от името на правителството е поднесъл и премиерът Борисов.

„Това, което правим ние го правим по най-добрия начин и вие не можете да бъдете алтернатива“, каза Цветан Цветанов, обръщайки се към БСП и ДПС.

„Стягаме се да управляваме страната четиригодишен управленски мандат и 20201 година ви каним да направим един достоен дебат, в който да покажете, че не сте алтернатива“,  завърши той.