София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

И Търговище обяви грипна епидемия

Над 1500 училища са затворени заради заразата

5 годиниЗдраве 97 Боряна Райчева

Грипна епидемия обявиха и в област Търговище. Учениците излизат във ваканция до 4 февруари, включително. Временно се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Грипни кабинети да бъдат разкрити в медицинските практики, разпореди РЗИ.

Почти цяла България е в плен на грипа. От днес епидемия е обявена и на територията на област Монтана. Учебните занятия в училищата в областта се преустановяват до 4 февруари.

Така вече 25 са областите, в които грипът опразни училищата, като голяма част от тях удължиха принудителната ваканция за децата. 1561 са затворените учебни заведения в страната. Поради лоши метеорологични условия не се учи в 8 училища в област Смолян. В 7 училища в област Ловеч също няма учебен процес.

По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, пикът на грипа ще бъде през тази седмица.

В София, Благоевград и Кюстендил до второ нареждане са спрени детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции и профилактичните имунизации.

Военномедицинска академия в София организира безплатни консултации и прегледи за грип и остри респираторни заболявания при лица над 12-годишна възраст.  Кабинетът е със статут "спешен" и пациентите не е необходимо да минават през личния лекар. Изисква се обаче предварително записване. Болните ще бъдат консултирани от специалисти от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА от 09:00 до 14:00 часа.