София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ядем различна храна от тази в Европа

Проверката на БАБХ установи разлики в съдържанието и етикетите

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ядем различна храна от тази в Европа. Има разлика в съдържанието и цените на продаваните у нас стоки, обяви д-р Любомир Кунунски от БАБХ.

Преди близо месец, агенцията по храните започна проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и Германия. Целта на проверката беше да се установи дали съдържанието съответства на етикета.

Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, местни, млечни и детски храни.

Сравнителното изследване е от идентични продукти и марки. Още при етикирането едни и същи храни са с различни етикети - в 7 продукта има разминаване.

При безалкохолните напитки, в Германия са със захар и това е обявено на етикета, а у нас са с глюкозо-фруктозен сироп. При натуралните сокове, в Германия са със 100% плодове, у нас не са изцяло плодови.

Под една и съща марка на храната тя е с различно съдържание, поясни Кунински.

Разминаване има и в детските храни. При пюретата 1,5% е съдържанието протеин на 100 грама продукт в Германия, а в България е 1%.

Подобни разминавания има и при местните продукти. Изследвани са 6 вида - 1 шунка, 1 консерва и няколко вида колбаси. Проверката е установила, че няма влагане на друг тип месо. Изследвани са и за соев протеин.

Проверено е и водното съдържание, белтъците, мазнините и т.н. В един от местните продукти колбас водното съдържание е с 3,2% по-високо от германското.

Съдържанието на мазнини в българските продукти е с 1,2 % по-малко. Има разлика в съдържанието на сол - у нас то е с 0,12 повече от европейския продукт.

При проверката на шоколад е гледан външния вид, разрезната повърхност и цвета. Установено е различие в един и същ вид сирене. Проверката е наблегнала на вида, вкуса, разрезната повърхност. Немския аналог е бил по-бял.

Изводът, който направи експертът е, че храните са безопасни и коректно етикетирани.