София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Яйцата у нас са с фипронил

Препаратът е ползван за пръскане на кокошките 

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Подаден е сигнал за установени яйца с фипронил в три ферми в Горна Оряховица.  Управителят на фермата не дава ясно обяснение кой и защо е пръскал с фипронил. Това коментира Любомир Кулински, шеф на дирекция "Контрол на храните" в Българска агенция по безопасност на храните.

 По разследването от агенцията работят от сряда вечерта. Стана ясно, че препаратът е ползван за пръскане на кокошките от въпросните ферми срещу кокошинки - външни паразити. Затворени са три ферми и пакетиращият цех, който ги е обслужвал. Яйцата от фермите ще бъдат унищожени.

"Препаратът е лесен за закупуване, защото той е разрешен и се продава свободно за третиране на непродуктивни животни.", уточни д-р Кулински.
Яйцата с партидни номера: 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003 са опасни, тъй като съдържат превишена норма фипронил - 0,005 мг.

Д-р Кулински изтъкна, че опасното натрупване в човешкия организъм започва от 0,7 мг., което е доста по-високо. "Имаме практическо нарушение на законодателството, но в никакъв случай не трябва да се преекспонира и чак такъв ужас и паника да се всява", успокои Кулински.

Все пак д-р Кулински допълни още, че не може да каже твърдо дали това са всички яйца. Разследването на експертите от хранителната агенция е насочено към това да се установи точно кога управлението на тези ферми е пръскало със забранения препарат.