София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЯНИС ВАРУФАКИС С АПЕЛ ЗА ПОМОЩ КЪМ АНГЕЛА МЕРКЕЛ

ИСКАНЕТО: ОПРОЩАВАНЕ И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ЗАЕМИТЕ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отправи молба към Ангела Меркел лично да се включи в преговорите, за да спаси страната от фалит. Еврогрупата може да даде срок на Гърция до няколко дни.

Варуфакис заяви, че единственото решение на дълговата криза е поредно опрощаване и преструктуриране на заемите на Гърция. Той изключва възможността страната му да излезе от еврозоната, защото това не е изход от ситуацията.
Финансовият министър призова Ангела Меркел да се включи в преговорите, тъй като само по този начин сделката с кредиторите може да бъде възможна.
На срещата на министрите от еврозоната в четвъртък ще стане ясно дали Гърция ще постигне споразумение за отпускането на спасителната сума от 7,2 млрд. евро.
Европейски представители заявиха, че Атина трябва да представи подобрени предложения за промените, които смята да предприеме. В противен случай еврогрупата ще реагира много остро и ще постави Гърция пред ултиматум, предаде агенция Ройтерс.
Държавата има срок от две седмици, за да намери изход от кризата, защото в края на месеца трябва да изплати на МВФ поредната сума от 1,5 млрд. евро и това ще я остави без пари.
Гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис е обнадежден, че е възможно да се постигне споразумение с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, защото нито една от страните няма да има интерес от провалянето на сделката.
Премиерът Алексис Ципрас заяви, че Гърция е готова търпеливо да изчака кредиторите да се вразумят и да станат реалисти в исканията си към страната, с която преговарят за реформи в замяна на финансиране.
Припомняме, че през 2010г. започна финансовата криза в Гърция. Тогава Европейският съюз и Международният валутен фонд отпуснаха на Атина около 250 милиарда евро кредит, който тя трябва постепенно да върне.
Задълженията на страната в момента са над 315 милиарда евро. Това е три път повече от допустимата стойност на държавен дълг за държавите от еврозоната.
Заради провала на преговорите в Брюксел водещият индекс на Гърция падна със 7%.