София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЯНКО ПЕТРОВ: НИЕ ТРЯБВА ДА КОНТРОЛИРАМЕ КМЕТОВЕТЕ

ИЗВЕСТНИЯТ ПРОТЕСТИРАЩ КОМЕНТИРА МЕСТНОТО УПРАВЛЕНИЕ В МАЛКИТЕ ОБЩИНИ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Познатият с активната си гражданска позиция по време на протестите през 2013 година Янко Петров беше гост на Николай Колев в предаването „Делници“ по Евроком. Той представи гледната си точка към местното управление, като обърна специално внимание на малките населени места.
Според Петров е отговорност на хората да контролират дейността на местните управници.
Петров подчерта, че за обикновения човек политическите решения не са от такова значение. Важното е хората да не са бедни, да не се принуждават да живеят в мизерия. Протестиращият разкритикува кметовете, които вместо да вземат конкретни мерки за подобряване на живота на хората, се оправдават с липса на пари и наследени от предишно управление дългове.
По думите на Петров добрият кмет в днешно време е мениджър с вроден управленски дух. Той трябва да се отнася към града като към своя фирма, за чиито просперитет е длъжен да се грижи. Протестиращият добави още, че кметовете освен местни управленци, в голямата си част са и представители на партиите в парламента и като такива имат задължението да бъдат връзка между хората и управляващите.
Янко Петров подчерта, че от хората зависи как народните избранници ще вършат своята работа. Наше задължение като граждани на България е да контролираме собствените местни, а и национални управляващи.
Той се надява през 2016 година да се научим да изискваме, да търсим това, което ни се полага.