София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Япония е приела само 28 бежанци през 2016 година

Кандидатите за статут са били почти 11 хиляди

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Япония е приела само 28 бежанци през 2016 година, от почти 11 хиляди кандидати за статут, предаде Ройтерс, позовавайки се на правителствен документ, който ще бъде обнародван в петък.

Съобщава се, че през изминалата година искане за предоставяне на убежище в Япония са подали 10 901 души, които са с 44% повече, в сравнение с предходната година.

Съобщава се, че през 2015 година властите в Япония са одобрили искането на 27 души, с един повече от одобрените през 2016 година.

По-рано беше съобщено, че министерството на правосъдието на Япония делегира регионални отдели на имиграционните служби, за да ускори процедурата. Службите са упълномощени да разглеждат заявките на тези, които желаят да получат статут.

Към момента такива заявки се разглеждат само от правосъдното министерство. От месец май насам разглеждането на такива документи е допуснато и за осем регионални подразделения на имиграционната служба, които се намират в различни райони на Япония. Както се очакваше, системата започва да работи от юни.

Япония често е упреквана в затвореност към проблема с бежанците, в сравнение с партньорите й от G7. Токио нарече „нормална реакция“ миграционната политика на американския президент Доналд Тръмп.