София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Япония и България - с активен парламентарен обмен

Цвета Караянчева се срещна с японския си колега

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Горната камара на парламента на Япония Чуичи Дате, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Япония по покана на председателя на Камарата на съветниците Чуичи Дате.

Цвета Караянчева подчерта, че между нашите две държави винаги са съществували топли приятелски отношения, основани на споделени ценности и взаимно уважение, които имат исторически корени.

На срещата бе споделено, че парламентарният обмен е много активен, има дългогодишни традиции и важна роля за цялостното развитие на българо-японските отношения.

Караянчева изрази надежда да се задълбочи диалогът на ниво парламентарни комисии по въпроси, които са от интерес за двете страни като външна политика, отбрана, труд и социална политика, образование и наука, децата, младежта и спорта.

Председателите на двата парламента споделиха разбирането, че през 2018 г. е налице съществен напредък в укрепването и задълбочаването на отношенията между България и Япония, като основен принос за това имат осъществените през годината знакови визити в двете посоки.

Специално бе отбелязано историческото посещение в България през януари 2018 г. на министър-председателя Шиндзо Абе, което е  стимулирало активизирането на двустранното сътрудничество във всички сфери, придавайки му и регионално измерение. Потвърдено бе общото желание за активизиране на отношенията с акцент върху инвестициите и търговията.

Цвета Караянчева акцентира върху желанието ни за привличане на повече японски туристи, за което страната ни полага целенасочени усилия.