София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Япония и САЩ проведоха съвместни въздушни учения

Действията са в отговор на втория успешен балистичен тест на КНДР

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Япония и САЩ са провели съвместни въздушни учения във връзка с втория успешен тест на балистична ракета, която осъществи Северна Корея през нощта срещу събота, информира японският външен министър и министър на отбраната Фумио Кишида.
В условията, пред които се поставени в областта на сигурността, след пускането на ракетата от страна на КНДР на 28 юли, възнамеряваме да засилим съюза Япония-САЩ за възпиране и противодействие на евентуалната заплаха, а също и да демонстрираме високо ниво на готовност и капацитет за стабилизиране на положението в региона, заяви министърът.
В маневрите са взели участие два американски стратегически бомбардировача B-1и два изтребителя на японските сили за самоотбрана F-2. Те са пролетели от западната част на остров Кюшу в югозападната част на Япония до въздушното пространство в района на Корейския полуостров. Американските самолети са продължили своя полет, като към тях са се присъединили ВВС на Южна Корея.