София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Япония се готви за война срещу КНДР

Съветът по безопасност обсъжда план за защита от нападение

6 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Властите в Япония изследват перспективите за пълномащабен военен конфликт на Корейския полуостров и какви мерки трябва да се вземат при избухване на такъв, съобщава агенция Киодо. Проблемът се е обсъждал на заседание на Съвета по национална безопасност с участието на премиера на страната Синдзо Абе.

Според агенцията, Токио разглежда варианти за отбрана при война със Северна Корея. Те включват взаимодействие с армията на САЩ, разположена в региона.

Японското правителство разглежда четири основни сценария на война с Пхенян – изпреварващ удар на САЩ по Северна Корея, навлизане на войски на Южна Корея в Северна Корея, ракетен удар на Пхенян по Япония и неизбежна война между Северна и Южна Корея.

На 21 декември на заседание на Съвета е взето решение да се обсъди максималното число американски военни, които да се допуснат на територията на Япония като резерв в случай на война на Корейския полуостров.

През 2015 година бе приет закон, позволяващ на японската армия да участва в бойни действия, които да защитават приятелски страни, дори и самата Япония да не е заплашена от пряко нападение. Такъв закон се приема за първи път след Втората световна война.

В края на миналата година, Япония обяви, че ще започне производството на собствени крилати ракети, както и самолетоносач, които да защитават страната от евентуално нападение на Северна Корея.