София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Явор Куюмджиев: В енергетиката постъпихме като пълни глупаци

Според експерта ако не се вземат мерки, България ще изпадне в енергийна зависимост

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Износът на ток от България за първи път спря при първото правителство на ГЕРБ. Тогава загубихме пазари. Сега спира отново. Това заяви в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ бившият депутат и енергиен експерт експерт Явор Куюмджиев.

Той посочи, че според договора от Париж централите на въглища през 2022 година трябва да бъдат преустроени и това ще направи тока много скъп.

Куюмджиев добави, че т.нар. американски централи имат клаузи в договорите си, според които държавата ще плати разходите за тяхното преустройство.

Според него през 2019 година изтича договорът за транзит на руски газ през Украйна и това означава, че България ще трябва да купува суровината от Турция. Тогава ние ще бъдем абсолютно зависими от Турция.

Ако не вземем бързи мерки, не само ще внасяме газ от Турция, но ще внасяме и ток, посочи експертът.

Хората, които твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности в енергетиката, не излязоха прави, каза още бившият депутат.

В момента имаме над 1100 мегавата енергия само от соларни централи, а България може да си позволи не повече от 900 мегавата от възобняваеми източници, подчерта експертът.

Той добави, че в момента санирането, на което се разчита, за да се пести енергия, се извършва по стандарти, които вече са остарели и че най-големите загуби не са при крайното потребление, а при преноса.

Куюмджиев определи като грешка затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, чиито реактори са били напълно безопасни и в момента в Европа работят 11 такива реактори.

Постъпихме като пълни глупаци, обобщи експертът.

Общо имаме 2000 мегавата от ВЕИ, които докараха НЕК до фалит, каза още той.