София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Явор Нотев: Мажоритарен вот е избор на по-малкото зло

ГЕРБ внесе прибързано закона, смята заместник-председателят на Народното събрание

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Венецианската комисия не може да реагира моментално и обикновено разглежда проблеми на законодателството, които са от минал период и в някаква степен не са вече актуални. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Той даде за пример, че на последното заседание на комисията, в което и той е участвал, е била обсъждана нормативна уредба на изборите в България, която вече е променена. Нотев посочи, че комисията е разгледала специално ограничението за не повече от 35 изборни секции на територия на страна извън ЕС и първоначалното негативно отношение се е променило и е било проявено разбиране.

Заместник-председателят на Народното събрание коментира и референдума за промяна на избирателната система. Според него резулатите от референдума се дължат преди всичко на огромното разочарование на избирателите от политиците.

Нотев смята, че невинаги прякото участие на избирателите в политическия процес води до добри резултати и даде за пример референдума за Брекзит.

Внасянето на законопроекта за мажоритарен избор от страна на ГЕРБ беше прибързано и до голяма степен компрометира идеята, коментира Нотев и допълни, че е можело да има по-задълбочено обсъждане и да бъдат намерени работещи формули.  

Той каза още, че мажоритарен избор ще е в полза само на големите партии като ГЕРБ и БСП, а огромна част от българските избиратели ще трябва да избират по-малкото зло.