София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЯВОРОВ СЕ ПАДНА НА ТАЗГОДИШНИТЕ МАТУРИ

ДОВОЛНИ ЛИ СА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ ИЗБОРА НА ТЕМА?

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стихотворението „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов. Това беше темата, върху която днес трябваше да пишат тазгодишните дванадесетокласници. Точно в 8,00 часа в над 600 училища в страната беше дадено началото на матура 2015 година.

Пейо Яворов е може би най-трагидийният поет в нашата литература. Това го прави и не най-лесният за интерпретация автор. Стихотворението „Ще бъдеш в бяло“ обаче е част от любовната му лирика, която винаги е била по-лесна за анализ от учениците. Нека да чуем, какво мислят те за избора на тема тази година.

И макар че, някои от учениците опеделиха темата като лесна, а тестовите задачи като средно трудни, се оказа, че и на тазгодишнишните матури учениците са били затруднени от определени въпроси, които според тях са зададени некоректно.

Над 10 000 квестори и 4 300 камери следиха за реда по време на днешните изпити, резултатите от които ще бъдат обявени до 9 юни.
До тогава ще излязат и резултатите от нациолналното външно оценяване след седми клас, което също се проведе днес. По-малките ученици трябваше да пишат преразказ на откъс от творбата на Мирослав Пенков- „На Изток от Запада“.