София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Идентифициран е вторият нападател от църквата във Франция

Той е 19-годишния Абдел-Малик Набил Птижан

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Идентифициран е вторият нападател от двамата терористи, които нападнаха църква в Северна Франция и убиха свещеника в молитвения дом. Атентаторът е 19-годишен млад мъж на име Абдел-Малик Набил Птижан, предаде Ройтерс.

Той е от градче в Източна Франция близо до границата с Германия. Мъртвият нападател е в списъка на заподозрените за връзки с ислямски екстремисти и представляващи заплаха за националната сигурност на Франция.

Службите за сигурност са завели през юни досие за Птижан, в което се отбелязва, че той е започнал да се радикализира, съобщи друг полицейски източник. Според правителството във Франция има около 10 500 такива хора.

Птижан и неговият идентифициран по-рано съучастник Адел Кермиш, също 19-годишен, взеха във вторник заложници в католическа черква в Нормандия по време на сутрешна служба и прерязаха гърлото на възрастен местен свещеник и раниха тежко още един заложник, преди полицията да застреля двамата терористи.

Кермиш също бил в тези списъци и трябвало да ходи с полицейски електронна гривна, за да бъде следен, след като бил пуснат от затвора през март.