София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Идва ли краят на хартиеното билетче в градския транспорт?

Махат перфораторите в транспорта

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Най-рано в края на 2019 година ще има нов единен билет за градския транспорт и видеонаблюдение в цялата мрежа.
Центърът за градска мобилност в София получи 10 оферти за изпълнение на обществената поръчка. Освен ново билетче ще можем и да презареждаме картата си дистанционно – чрез приложение на телефона или от компютъра.
 
Не е ясно точно кога ще заработи новата тикет система.
 
Пламен Църноречки от Центъра за градска мобилност каза, че комисията ще работи на пълни обороти, за да заработи системата по-бързо.

Той заяви, че жителите и гостите на град София ще могат да пътуват с един превозен документ по целия градски транспорт, включително и метрото. Ще има видео наблюдение във всички превозни средства, което ще осигури доста по-голяма сигурност на пътуващите в градския транспорт. Ще имаме по-добър поглед върху това как се движат транспортните средства, има ли закъснения и къде точно се налага да оптимизират работата си. Църноречки допълни, че още не е решено дали с новия билет ще можеш да пътуваш за определено време, на час или на ден.

Съществуването на хартиен билет ще продължи, но иновацията тук е, че не ни е необходим перфоратор.

Църноречки съобщи, че билетчето ни ще има валидатори, с които всеки, който покаже съответния баркод или QR код, да може контрольорът да разбере дали е с редовен превозен документ.
 
Сегашните валидатори или ще бъдат демонтирани, или ще бъдат препрограмирани. Отпуснатият бюджет за тикет системата е на стойност 84 млн. лева. В някои от сдруженията, кандидатствали за поръчката, има фирми от Полша, Румъния, Корея и Испания.