София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Идват дъждове и гръмотевици

По Черноморието през по-голямата част на деня ще бъде слънчево

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В неделя от северозапад на югоизток ще настъпи чувствително понижение на температурите. Преди обед над западната половина на страната ще превалява и прегърмява, на места интензивно. Следобед валежната зона ще се измества на изток и превалявания и прегърмявания ще има и на места в Източна и най-вече в Североизточна България, докато над Западна валежите ще спират. По обед температурите ще варират от 20, 23 градуса на запад до 30, 34 на изток. 
Над планините времето ще бъде динамично с валежи и гръмотевици – преди обед повече над Рила, Пирин, Витоша и Западна Стара планина, а следобед над Централна и Източна Стара планина и Родопите. Вятърът ще мени посоката си по времена гръмотевичните бури, но следобед ще се ориентира от северозапад и ще се усилва. На 2500 м височина максималната температура ще достига 8 градуса, а на 1500 м около 14 градуса.

По Черноморието през по-голямата част на деня ще бъде слънчево. Следобед ще се заоблачава и привечер ще има превалявания и прегърмявания, на повече места по северното крайбрежие. Вятърът преди обед ще бъде от юг, но към края на деня ще се ориентира от северозапад. Вълнението ще бъде слабо до умерено. Дневните температури ще достигат 30, 33 градуса. Температурата на морската вода е 25, 28 градуса.

В понеделник ще бъде свежо, с разкъсана облачност, по-значителна над североизточните райони. Там ще сдуха умерен вятър от север. Във вторник и в сряда ще бъде слънчево с по-съществени заоблачавания следобед. Във вторник на места в Западна България, а в сряда в Североизточна за кратко ще превали и прегърми. В четвъртък над по-голямата част от страната ще бъде слънчево с нормални за август температури от 29 до 35 градуса. Повече облаци с условия за кратки валежи ще има над западните райони.

На този ден най-студено е било в София плюс 8.1 през 1912 г, а най-топло в Плевен 39.9 през 1961 г.