София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Икономическият растеж се движи от инвестициите

Статистиката е запоследните три тримесечия

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Последните три тримесечия икономическият растеж се движи от инвестициите, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в официалното откриването на новa производствена база в Пазарджик на фирма “РАИС” ООД - компания за производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини. Направената инвестиция възлиза на 8 600 000 лв. и ще разкрие 40 нови работни места. Изградената производствена база е на 3800 кв.м. разгъната застроена площ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Заместник-министър Борисов изтъкна, че инвестициите във високотехнологични сектори като машиностроенето са дългосрочни и създават стабилна заетост, а проектът ще допринесе за повишаване на икономическата активност в региона. По думите му реализирането на проекта е изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциална локация за установяване на нови производства.

Икономическият заместник-министър посочи, че инвестициите вече са в реалната икономика и добавената стойност остава в България. „Отчитаме тенденция на повишаване на инвеститорския интерес, особено в производството и високотехнологичните услуги. Доказателство за това е нарастващият брой на проектите, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) и на заявения интерес от страна на потенциални инвеститори“, допълни той. Борисов подчерта, че от началото на 2018 г. по ЗНИ са издадени 10 сертификата, общо предвидените инвестиции възлизат на близо 600 млн. лв., като се очаква разкриване на 1000 нови работни места. Той добави, че в процес на сертифициране от БАИ са още над 20 проекта за близо 400 млн. лв., които се очаква да разкрият нови 2000 работни места.

РАИС е водеща българска компания за производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини с ЦПУ. Създадено през 1994 година в Пазарджик, предприятието започва дейността си с рециклиране на български CNC машини. Постепенно дейността му се насочва към производството на нови металорежещи машини, като компанията е единственият в страната производител на вертикални обработващи центри с типоразмери от 300 до 800 мм (размери на масата от 400 на 300 мм до 1600 на 800 мм; обороти на шпиндела от 8000 до 15000). РАИС произвежда стругове с ЦПУ с максимален обработваем диаметър 200, 250, 500 и 700 мм, а също и резервни части за кари.Водещи партньори на фирмата са Фанук Япония и Сименс.