София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Илияна Йотова официално е кандидатът за вицепрезидент от БСП

Останалите номинирани си направиха отводи

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Илияна Йотова официално вече е кандидатът за вицепрезидент на БСП. Тя беше утвърдена на закрит пленум. Йотова беше номинирана и за кандидат за президент, но се отказа в полза на Румен Радев, който в крайна сметка беше излъчен от БСП като кандидат за държавен глава.

Ще бъда президент, който няма да се страхува да каже „не“, когато се наложи, заяви Румен Радев.

От трибуната Радев коментира изказване на премиера Бойко Борисов, че хората с военно образование не могат да заемат държавнически постове. Румен Радев заяви, че професията не е определяща и че всеки има правото да се кандидатира, бяз значение от поста, който заема.

Двамата официално ще бъдат регистрирани за участие в президентските избори като кандидати на инициативен комитет начело със зам.-председателя на БСП Стефан Данаилов.

Останалите номинирани за кандидати за вицепрезидент - депутатите Янаки Стоилов, Дора Янкова и Таско Ерменков, са си направили отводи. Според социалисти преди това и ген. Радев, и ръководството на БСП са заявили ясната си подкрепа за Йотова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че първата стъпка към промяната у нас са президентските избори, а след това и предсрочните парламентарни.