София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Йотова: Безспорно е опасно - относно референдума в Турция

Турция е разделена на три

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Безспорно е опасно, когато се концентрира толкова много власт. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова относно резултата от проведения референдум в Турция.

"Не само президентската, изпълнителната, забележете съдебната - това е много страшно за една държава и до голяма степен и законодателната власт", допълни Йотова.

Според нея малката разлика в процентите "за" и "против" е разделила държавата на три. В големите градове Измир, Истанбул и Анкара преобладаващи са противниците на референдума. По-бедната част от Турция, вътрешността на страната, гласува твърдо "за". В югоизточната част, населена от кюрди, не поддържат тази власт. Само по себе си това разделение на страната залага бъдещи конфликти, предупреди Илияна Йотова.

Според нея поведението на турския президент Ердоган трябва да се проследи много внимателно, но ролята ни ще нараства. България трябва да засили своята активна политика в югоизточната част на Европа, защото сме единствената стабилна страна в целия регион. Българският глас в европейски мащаб трябва да се чува по-силно, каза още Йотова.

Тя е категорична, че заявеният от Ердоган следващ референдум за връщане на смъртното наказание в Турция е червена линия, която елегантно отказва страната от Съвета на Европа. Очевидно по средата на пътя Турция ще се откаже от европейското си членство, каза още вицепрезидентът.