София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Илияна Йотова подкрепя референдума за Конвенцията

Вицепрезидентът защити и правото на БСП да внесе вота

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Вицепрезидентът Илияна Йотова се изказа в подкрепа на предложението на БСП за референдум по въпроса за ратифицирането на спорната Истанбулска конвенция. Това тя направи в интервю пред bTV.
Тя обясни още, че кабинетът е гласувал прибързано  приемането  на документа преди да бъдат изготвен необходимият пакет от закони по прилагането му.
 
Относно внесения вот на недоверие  от БСП срещу правителството и дали  началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е най-подходящият момент за внасянето му, вицепрезидентът изрази мнение, че не бива да използваме председателството като предлог, за да замитаме проблемите под килима.
 
През изминалата седмица  Йотова и президентът Румен Радев дадоха брифниг по повод година от встъпването им в длъжност. В тази връзка, вицепрезидентът коментира, че според нея властта не е променила Радев. Тя го представи като човек, който умее да изслушва различни мнения, но накрая взема сам окончателните решения.
 
Йотова обясни и че не може да приеме критиката на председателя на парламента Цвета Караянчева, която обвини държавния глава в това, че уронва престижа на Народното събрание, обиждайки депутатите.