София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Илко Семерджиев: Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща

Семерджиев заплашвал с уволнение директора на агенцията по лекарствата

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Прокуратурата повдигна обвинение на служебния здравен министър и вицепремиер Илко Семерджиев. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Причина за производството са отправени заплахи за уволнение към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова.
Служебният здравен министър се е възползвал от служебното си положение, отправяйки директна заплаха на Стоименова, като целта е била тя да назначи заместник-директор на агенцията, приближен до Семерджиев.
„Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща“, заявил Семерджиев на директора, твърдят обвинителите.
„Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели очевидци на разговора“, информира Арнаудова.
Заплахата за уволнение е отправена на 24 март. Разпитани 4 свидетели, изискани са и документи.
Въпросното лице е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването.
По информация на в. 24 часа става въпрос за д-р Боян Доганов.
Семерджиев е с мярка за неотклонение "подписка". Разследването продължава.
Междувременно служебният здравен министър определи обвинението като „гузен негонен бяга“.
В писмо, изпратено до медиите Илко Семерджиев твърди:
На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.
Той е вторият служебен министър, който е обект на разследване от страна на Специализираното звено "Антикорупция". Прокуратурата проверява сигнал срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски, отново за спорни назначения в държавни дружества. Сигналът срещу Седларски идва от бившия министър на икономиката Божидар Лукарски.