София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Илко Семерджиев представи новите членове в Надзорния съвет на НЗОК

„Бюджетната дисциплина е едно от важните неща в публичния сектор“

7 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев присъства днес на първото заседание на променения Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Той представи тримата нови представители на държавата – д-р Михаил Христов, който бе избран за председател на НС на НЗОК, заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов и главният секретар на МЗ Стоян Стоянов. Те заменят д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев.

Здравният министър отправи молба към надзорниците на Касата да изпълняват стриктно Закона за здравното осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година.

„Трябва да се спазва действащото законодателство и да се засили контролът върху финансирането на медицинската помощ с публични средства“ – апелира министър Семерджиев.

Той напомни, че новият Надзорен съвет започва работа при заварен голям дефицит в бюджета на Здравната каса - около 124 милиона лева, който ще тежи на системата през цялата 2017 година.

„Бюджетната дисциплина и постигнатият здравен резултат са най-важното в публичния сектор“, каза още здравният министър.

Д-р Илко Семерджиев отправи покана към подписващите Националния рамков договор за 2017 година страни от НЗОК и Българския лекарски съюз да се срещнат утре в 10 часа в Министерството на здравеопазването. Това ще е официалният старт на преговорния процес за подписване на най-важния документ за здравната ни система.