София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има надежда за по-ниски цени на горивата

Петролната асоциация се срещна с Томислав Дончев

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Вицепремиерът Томислав Дончев и представители на големите вериги бензиностанции обсъдиха днес мерки за намаляване на цените на горивата. Срещата беше затворена за медиите.

Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната. Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба.

Асоциацията потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т.нар. ведомствени бензиностанции. БПГА предлага също така при проверки от държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

След срещата изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев коментира, че се търси начин да дадат своя принос за нормализиране на пазара.

„И ние сме българи и при нас работят българи. Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно – отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара“, каза той.

По думите му след разговора с вицепремиера Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на Петролната и газова асоциация. Срещата става на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.