София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Имената на Борисов и Цацаров са в новите схеми на ало измамниците

Говорителят на главния прокурор също е ставала обект на мошениците

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Името на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов използват  телефонните измамници, за да обират жертвите си. Обаждат се и казват, че лично  Борисов и Цацаров ръководят полицейска акция – това е новата схема на ало измамниците, обясни пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и призова хората да не вярват на такива обаждания.

При поредната телефонна измама, жена от Дупница попадна в капана на мошениците и "изгоря" с 10 000 долара. Камелия Котева работила в Америка и събирала парите в продължение на 17 години. Върнала се у нас и само за часове останала без спестеното.

Румяна Арнаудова призна, че и тя е ставала два пъти обект на схема на телефонни измамници. И двата пъти ало измамниците се обаждали в прокуратурата - веднъж на мобилен и веднъж на стационарен телефон. Арнаудова обясни, че не се е хванала на измамните схеми. Тя се е опитала да „играе играта им“ и двата пъти, за да помогне на полицейското разследване, но схемаджиите са се усетили.

По думите й, не може да се проследи от къде е извършено телефонното обаждане, което е основна пречка при разкриването на такива престъпления.

По официални данни, от началото на тази година телефонните измамници са спечелили над 5 милиона лева. На телефон 112 са подадени  над 11 000 сигнала за телефонни измами, регистрираните в полицията обаче са 645, а разкритите престъпления са едва 89.