София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Името на Меглена Плугчиева се спряга за фаворит за еврокомисар

Посланикът ни в Швейцария - Плугчиева се ползва с авторитет от години

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Името на посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева се спряга за българския фаворит за еврокомисар, според близки до Министерския съвет.
 
Меглена Плугчиева се ползва с авторитет от години , а след като Кристалина Георгиева влезе в екипа на Световната банка, от 1 януари тази година България няма свой представител в Европейската комисия. 
В началото на този месец служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че ако след предсрочните парламентарни избори не се стигне до сформиране на кабинет, временното ни правителство има готовност да излъчи ново лице за еврокомисар.
 
Междувременно в Брюксел след среща с президента Румен Радев председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че би желал „дама да бъде следващия комисар представен от България“.
Самото име на Меглена Плугчиева е много добре познато на Юнкер още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе примиер на Люксембург.
 
От 3 септември 2001 до 20 септември 2004 г. Меглена Плугчиева е зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с ресори европейска интеграция и горско стопанство и за програмите ФАР и САПАРД.
 
После е посланик в Германия - от ноември 2004 до април 2008 г. Плугчиева е била в ръководството на БСП, депутат в 37-ото, 38-ото и 41-вото народно събрание. В правителството на Сергей Станишев е вицепремиер по европейските фондове.
 
От май 2012 г. Меглена Плугчиева е посланик на България в Швейцария, а от декември с.г. е назначена на същата длъжност и в Княжество Лихтенщайн.