София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Имотните измамници стават все по-изобретателни

Консултирайте се със специалисти, съветва юристът Димитър Панчев

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Имотните измамници стават все по-изобретателни. Това коментира юристът Димитър Панчев в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“. Той поясни, че за разлика от другите измамници, имотните много добре познават правото и освен това имат контакти с властите, със съда и нотариусите.

Ако някакъв имот е продаван често, няколко пъти в рамките на няколко години, това е червена лампа, че може да има измама, каза той.

Юристът каза, че в момента фалшивите пълномощни се използват все по-малко, тъй като нотариусите разполагат с база данни и могат лесно да проверят дали е истинско пълномощно.

Той коментира, че в работата си се доверява на познати нотариуси, при които е сигурен, че те няма да го подведат.

Според Димитър Панчев е добре преди сделка с имот да се консултираме с нотариус и това е за предпочитане, понеже е по-евтино, отколкото консултация с адвокат.

Той коментира, че не всички имоти в момента са включени в кадастъра и са достъпни електронно, но се очаква до няколко години и това да стане.