София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Индия избира нов президент

За поста се борят двама кандидати

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Индия избира нов президент. Гласуването започна националния парламент в Ню Делхи и регионалното законодателно събрание.

Вотът започна в 10.00 часа местно време. Сред първите, влезли в сградата на парламента беше министър-председателят Нарендра Моди. Освен избирането на нов президент, в сградата се провежда и законодателна сесия, която ще продължи до средата на август.

Постът на президента в момента се заема от Пранаб Кумар Мукерджи, който тази година ще навърши 82 години. Той бе избран през 2012 година, когато на власт в правителството бе партията Индийски национален конгрес, която в момента е в опозиция.

През май Мукерджи заяви, че няма да бъде преизбран, Неговият мандат изтича на 24 юли.

За поста на президент се борят двама кандидати – представителят на управляващата коалиция, бившият губернатор на щата Бихар Рама Натха Ковинда и представителката на опозиционния Индийски национален конгрес Мейра Кумар.

И двамата кандидати са членове на най-ниската каста. Според оценките на медиите, десният кандидат на управляващата коалиция се ползва с подкрепата на по-голямата част от избирателите и е фаворит в президентската надпревара.