София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Индия купува руски бомби за 200 млн долара

Подписан е и договор с Израел за 131 ракети

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Индия започва процес на бързо въоръжаване, с който трябва да попълни арсенала си от снаряди, бомби и ракети, съобщи военното министерство на страната. Вчера бе подписан договор с руска компания, която трябва да произведе 240 авиобомби за индийската армия на стойност 200 милиона долара. „Такива бомби вече се използват от нашите военно-въздушни сили. На нас ни трябват още за попълване на арсенала, както и за повишаване на настъпателната способност“, се казва в съобщение на военното министерство.

Преди това Индия подписа договор и с Израел за закупуването на 131 ракети за зенитния комплекс Барак и допълнително оборудване за повече от 70 милиона долара.

През ноември миналата година ВВС на Индия за първи път в своята история изстреляха свръзвукова ракета БрахМос, руско производство. Целта в Бенгалския залив бе поразена и изпитанията бяха признати за успешни.

Също през миналата година обаче индийците се отказаха от сътрудничество с Русия в създаването на изтребител от пето поколение. Причината бе, че Русия е твърде изостанала в тази област и не може да се конкурира с американските F-35.