София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Индонезия купува руски изтребители „Сухой“

Ще плати с чай и кафе

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

В навечерието на обиколката на руския външен министър Сергей Лавров в Югоизточна Азия Индонезия обяви, че иска да купи 11 руски изтребителя „Сухой“. Необичайното в предлаганата от индонезийците сделка е, че те искат да платят не с пари, а със стоки – палмово масло, кафе и чай.

По-рано беше подписан меморандум между Русия и Индонезия, който урежда доставката на самолетите и начина на тяхното плащане.

Сделката, която ще бъде осъществена между руската "Ростек" и индонезийската PT Perusahaan Perdagangan Indonesia, е отворена за по-нататъшна двустранна търговска сделка, която да включва енергетика и авиация, уточняват от индонезийското правителство.

„Сухой Т-50“ е изтребител от пето поколение, разработен съвместно от Русия и Индия, като се предвижда армиите на двете страни да получат по 200 самолета, а 600 са предназначени за продажба в други страни.

Цената на един изтребител е 67 млн. долара.