София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Индустриалците: Българите работят по-малко, а получават повече

Искат премахване на минималната заплата

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе с редица предложения, които според нея могат да допринесат за икономически растеж, ръст на доходите и подобряване на ситуацията на пазара на труда. Според индустриалците минималната работна заплата, определяна от правителството, трябва да отпадне и вместо нея да се въведе договорно начало.

Друго искане на АИКБ е да се променят критерите за извънреден труд, за да може работодателите да използват работната сила по-гъвкаво. Освен това се иска фирмите да не плащат първите три дни от болничните, премахване на минималния осигурителен доход и премахване на т.нар. класове – възнаграждение за прослужени години.

Индустриалците се обявяват за задължение на студентите, завършващи по държавна поръчка да работят в България, както и за заделяне на държавни средства за стипендии.

Според председателя на АИКБ Васил Велев производителността на труда в България е 15 % от средната за ЕС, а заплатата – 28 % и това е диспропорция.