София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Инфлацията във Венецуела достигна 4000 %

Дълговете на страната са в размер на 150 милиарда долара

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Във Венецуела кризата приема апокалиптични размери, се казва в репортаж на CNN. В цялата страна има недостиг на храна и медикаменти. През тази година местната валута боливар загуби 96 % от стойността си. Вчера един долар се обменяше за 84 хиляди боливара, а само преди месец за 41 000. В началото на годината цената му беше малко над 3000.

Според професор Стив Ханке, инфлацията в страната вече е преминала 4000 % и това е станало, след като правителството е спряло да обслужва плащанията по дълговете. „Венецуела е в спиралата на смъртта“, коментира Ханке и добави, че дълговете на южноамериканската страна приближават 15 милиарда долара.

Експертите твърдят, че Венецуела не може да си плаща задълженията, заради високите социални разходи. Кредиторите са съгласни на реконструкция на дълга, но при няколко условия – радикални икономически реформи с участието на Международния валутен фонд, организация, с която Венецуела скъса отношенията си преди 10 години. Анализатори обаче се опасяват, че тази власт на такива реформи няма да се съгласи.

През август агенция Ройтерс разкри, че за да закърпи положението, президентът Николас Мадуро е договорил кредити от Русия. Като отговор на това на 25 август президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе санкции по отношение на Мадуро и неговите приближени. В началото на този месец списъкът със санкциите бяха разширени, което накара Мадуро да обвини Америка, че иска да предизвика фалита на страната.