София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ: ЩЕ ИМА ПОСКЪПВАНЕ НА ВОДАТА

„НЕОБХОДИМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ВЪЗЛИЗАТ НА 12 МЛРД.“

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Очаква се цената на водата да се покачи в цялата страна от другата година. Това коментира инж. Иван Иванов, директор на Българската асоциация на водите, в предаването „Делници“ на Евроком. Загубата на вода в България е проблем и са нужни повече инвестиции, коментира той.

От януари 2017г. се очаква поскъпване на водата в цялата страна. Инж.Иванов не можа да изрази увеличаването на цените в проценти, защото сумата на успугата е различна във всички краища на страната. „През годините цените на водата са се покачвали най-малко в сравнение с тези на останалите отрасли“, коментира инж. Иванов. Той заяви, че цените няма да превишават допустимата стойност. Необходими са инвестиции за 12 млрд. Лева. Той също така обясни, че някои от инвестициите довеждат до допълнителни разходи.

Включен зрител зададе въпроса: „Годна ли е чешмяната вода в София?“, на който Иван Иванов отговори положително. Той предупреди обаче ,че тръбите трябва да се проверяват, защото влошаването на водата може да се дължи на това.

Коментира се високият процент загуба на вода в България - средно 61%. В други Европейски държави като Германия и Дания той варира до 5%.

Вижте още: ВИДЕОЗАПИС на целия разговор с инж. Иван Иванов в предаването "Делници", 08.03.2016 г.