София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Инспекция в социален център в Пловдив

Майки сигнализират, че децата не получават адекватна грижа

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков днес е на посещение в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Дневен център за деца и младежи с увреждания в Пловдив. При първите си посещения министърът установи, че има недостиг на средства, специалисти и учебни помагала. Проверката идва след сигнал на майки, че децата им не получават адекватни грижи. Инспекциите в града бяха разпоредени от премиера Бойко Борисов.

 

Освен липсата на кадри , родителите се сблъскват с административен абсурд, който лишава децата от необходимата им рехабилитация.

 

Бисер Петков ще се срещне и със заместник-кмета Георги Титюков. Освен това е предвидена и работна среща с регионалните структури на социалното ведомство.

 

Същевременно в социалното министерство се очаква да постъпят последните предложения за промените в законопроекта за интеграция за хора с увереждания. До есента текстовете трябва да бъдат готови, тогава по план трябва да бъдат гласувани от депутатите. В България има 168 центъра за деца с увреждания, които ще бъдат проверени до края на годината.