София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Инспекторатът на ВСС "впрегнат" срещу Лозан Панов

Правят проверка на проверката на ВКС по случая "Иванчева"

5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Станалият популярен, покрай  постоянните ремонти на софийските булеварди и техните преправки израз "проверка на проверката", вече придобива актуалност и по отношение на съдебната ни система.
 
След като миналата седмица поисканата от  председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка на законността на действията на Административния специализиран наказателен съд по делото на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева завърши с констатации за нарушения, сега Инспекторатът на Висшия съдебен съвет отвръща на удара с проверка на проверката.
 
Със седем на шест гласа Съдийската колегия на ВСС реши да даде възложи на инспектората си да провери дали проверката поискана от Панов не е накърнила независимостта на съда.
 
Решението на съдебните кадровици е безпрецедентно. Припомняме, че след като до него се стигна, след като  11 cсъдии oт Апeлaтивния cпeцcъд изпратиха писмо до ВСС с оплакване от действията на председателя на ВКС. 
Любопитно е, че съдиите не се оплакаха от призива на прокуратурата да не предоставя материали по проверката на ВКС, а ВСС днес отказа да разглежда този аспект от случая. В същото време стана ясно, че след запитване от ВСС, съдиите все пак са казали, че не са разбрали проверката срещу тях като натиск. 
 
Според част от представителите  на съдиите, настоящата проверка на проверката всъщност не е нищо друго, освен  пореден опит за търсене на повод неудобният за редица хора шеф на ВКС Лозан Панов да бъде отстранен от заемания  от не него пост. Конституцията предвижда такава възможност, когато бъдат установени действия, нарушаващи независимостта на съда.