София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Инспекторатът проверява Цацаров за срещата с Дончев

Разследват го за почтеност и конфликт на интереси

7 годиниПравосъдие 12 Боряна Райчева

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет е образувал производство за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на „Овергаз“ Сашо Дончев, организирана от бизнесмена Георги Гергов.

 Административното производство е по реда на глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) - Проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Образувано е по постъпил в Инспектората към ВСС сигнал и производството е на етап отстраняване на нередовности по сигнала, се казва в съобщението на ВСС.

Срещата между Цацаров и Сашо Дончев се е състояла в края на април в офиса на Гергов в ЦУМ. За срещата съобщи самият бизнесмен, а след това Георги Гергов беше отстранен от ръководството на БСП.