Гледай
на живо

Институциите си прехвърлят Луковия марш

Никой не се ангажира да каже ще го има ли

Институциите си прехвърлят Луковия марш Всяка година в средата на февруари спорът около личността на ген. Христо Луков и провеждания Луков м... thumbnail text
Всяка година в средата на февруари спорът около личността на ген. Христо Луков и провеждания Луков марш из софийските улици, организиран от националистическото движение Български национален съюз биват поставяни на дневен ред отново и отново.
 
Според привържениците му генералът е достоен българин с важно място в историята ни.За противниците му обаче Христо Луков е човек с крайно нацианалистически и фашистки възгледи, обвиняват го в близки отношения с Третия райх и дори в антисемитизъм. Все неща, които организаторите на протеста отричат.Днешната еврейска общност в България  обаче в лицето на „Шалом“ е на друго мнение, обявявайки се твърдо против Луковия марш. 
 
По-големият проблем обаче се оказва неговата легитимност. Законът за събранията митингите и манифестациите предвижда уведомителен режим.  Това значи, че в конкретния случай  Столична общината не може да разреши, но  пък може да забрани факелното шествие при определени условия. Прави го, но административния съд отменя забраната. 
Организаторите не са съгласни и на провела се среща между тях и представители на МВР вчера договарят шествие, което ще започне на 17-ти февруари (събота) в 17:00 часа от Народното събрание и ще продължи из софийските улици (маршрута запазиха в тайна).
 
Ето как коментираха имат ли такова право на такъв марш организаторите, от Столична община.
От Московска 33 принципно са против марша, но решението на съда и закона са в друга посока, затова шествие все пак ще има, поне засега. От МВР пък договаряли маршрут с участниците, признаха и от Столична община, но  оттам пред журналисти нито потвърждават, нито отричат. Така Луковият марш се явява нито официално забранен, нито официално позволен.