София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Интензивен трафик на ГКПП Кулата-Промахон

Граничните полицаи работят при максимален капацитет на натоварване

7 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

Поради многобройния поток от леки автомобили, чиято колона излиза извън зоната за контрол на ГКПП Кулата,е предприета допълнителна организация на работа – леките автомобили се обработват на три трасета, автобусите и товарните автомобили на по едно трасе, което е и максималният капацитет на ГКПП-Промахон. На изход граничните проверки се извършват от максимален брой служители /8служителя в това число и началник смяната/ при налични четири работни станции, съобщават от МВР.

В голяма част от леките автомобили и автобусите пътуват малолетни и непълнолетни български граждани-непридружавани от родителите, чиято обработка е по-забавена поради проверката на декларациите-съгласия от отсъстващите родители и задължителната им проверка в системата за граничен контрол.

Немалка част от пътнико-потока са и граждани на трети страни / основно Сърбия, Молдова и Украйна/, които се обработват задължително и от гръцките полицаи. Това също довежда до периодично задръстване на трасетата от леки автомобили, чакащи да получат документите си от гръцка страна.

При периодичното изчистване на движението на автобусите, незабавно на четвърта лента започва и пропускането на леки автомобили. Граничните проверки се извършват максимално бързо и на изход се пропускат средно около 10 /десет/ автомобила за минута.

ГД „Гранична полиция“ препоръчва на шофьорите да ползват и алтернативния граничен пункт с Гърция през ГКПП-Илинден