София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Интерпол издирва Ветко Арабаджиев

Синът му е задържан за пране на пари

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Интерпол издирва бизнесменът Ветко Арабаджиев и съпругата му, а синът им Вълчо Арабаджиев е задържан за 72 часа по обвинение за пране на пари. Има информация, че семейство Арабаджиеви се укрива във Франция. Това съобщи днес на специален брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Общо 10 милиона в лева и евро в брой са намерени при спецакцията, проведена вчера  в хотели в София и Пловдив. Конфискувани са и луксозни автомобили. "Такова нещо не помня в кариерата си на прокурор. Пари в брой изкачаха отвсякъде - сейфове, кутии за обувки, шкафове", коментира Гешев. Наложило се екипите да поискат от БНБ броячни машини, за да се справят с преброяването на парите.

Специализираната прокуратура в петък в офиси на хотели на семейство Арабаджиеви – „Маринела” в София и „Марица” в Пловдив, във връзка с разследване за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни измами.

При акцията бяха задържани 10-има души. Обвинения ще бъдат повдигнати на шестима. Един от обвинените се издирва в България.

Според разследващите престъпната група действала по четири схеми, чрез които укривали доходи и не плащали ДДС в огромни размери. Засега обвиненията са за избягване на плащане на 600 000 лева, но сумата можело и да нарастне, обясни заместник-главният прокурор.