Гледай
на живо

Интерпол: Трафикантите печелят милиарди от прехвърлянето на мигранти

Това е един от основните източници на печалба за организираната престъпност в Европа

Интерпол: Трафикантите печелят милиарди от прехвърлянето на мигранти Трафикантите на мигранти към Европа са спечелили между 5 и 6 милиарда долара за 2015 година. Това се... thumbnail text

Трафикантите на мигранти към Европа са спечелили между 5 и 6 милиарда долара за 2015 година. Това се казва в доклада на международната полицейска организация Интерпол.
Това е един от основните източници на печалба за организираната престъпност в Европа. По данни на Интерпол 90 на сто от пристигащите в Европа хора биват прехвърляни чрез система от нелегални превози. За съпричастие към нелегалния трафик са подозирани престъпници от над 100 държави.
В доклада на Интерпол се казва още, че нелегалното транспортиране на хора е свързано и с други видове организирана престъпност – като сексуална експлоатация.
Експертите от организацията отчитат, че маршрутите на прехвърляне се менят бързо заради промени във външните условия – засилване на граничния контрол, например. Нелегалната структура обхваща престъпни босове, които имат общ поглед върху целия маршрут, както и дребни престъпници, които организират превоза на терен като използват лични контакти.
По данни на Международната организация по миграция и Управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците през 2015 година на територията на ЕС са пристигнали над един милион мигранти. Това е четири пъти повече отколкото през 2014 година, когато в Европа са дошли около 220 000 бежанци.